Megosztás

Az országgyűlés múlt hét kedden elfogadta a jövő évi adótörvény módosításokat. A korábban benyújtott T/12741-es javaslatot és a hozzá beérkező módosítókat a képviselők 131 igen, 38 nem, és 25 tartózkodás mellett szavazták meg.

A legfontosabb változások:

Szja:

Az első házasok kedvezménye a családi adókedvezmény megnyílta után is járni fog
A saját gépkocsi üzleti célú használatával kapcsolatos általános norma költség térítése – a kiküldetési rendelvény alapján – 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re nő
A cafeteria juttatások után a kifizetőt terhelő adó alapjának korrekciós szorzója 1,19-ről 1,18-ra csökken. Ezt már idéntől kellett volna átvezetni a jogszabályon az szja 1%-os csökkentéséből kifolyólag.
A cafeteria elemek lényeges, alapvető változásokon mennek keresztül, ezt részletesen a következő cikkünkben ismertetjük

Áfa:

Az alanyi áfa mentesség értékhatára 6 millió ft-ról 8 millió ft-ra emelkedik
A friss tej, a tojás és a csirke áfája 5%-ra, az éttermi szolgáltatások áfája 18%-ra csökken

KATA:

A bevételi értékhatár jelentősen, 6 millió ft-ról 12 millió ft-ra nő. Itt érdemes lesz majd kiemelt figyelmet fordítani az áfa mentes katásoknak arra, hogy az alanyi áfa mentesség összeghatára a kata bevételi határral nem harmonizál úgy, mint eddig.

Art:

Újdonság lesz az adóhivatal ellenőrzési gyakorlatában, hogy ha egy adózónál kockázatot észlel, akkor segítséget fog nyújtani. Ilyen esetben nem ellenőrzéssel és szankcionálással fogunk találkozni a NAV részéről, hanem szakmai támogatással, és önellenőrzési javaslatokkal.

Eho:

Az eddigi öt adókulcs helyett csak a 14 és a 27% marad, megszűnik a kamatjövedelem 6%-os eho terhe