Megosztás

A NAV készíti az szja bevallásokat – vagy mégsem?

A NAV készíti az adóbevallást?

A napokban postázza és küldi az ügyfélkapuval rendelkező adózók elektronikus tárhelyére a 2016-os jövedelmekről szóló bevallás módjairól a tájékoztatókat a NAV. A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjáról megtudhatjuk, hogy akár 3,8 millió adózó részére is elkészítheti az adóhivatal a bevallást. Ez kicsit eltúlzottnak tűnik, figyelembe véve, hogy a KSH adatai szerint kevesebb, mint 4,5 millió a foglalkoztatottak száma Magyarországon. (Egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek részére adóbevallás tervezetet az adóhatóság nem készít, nekik a 16SZJA nyomtatványt kell benyújtaniuk.)

Mit tehet, ha a NAV-ot választja a bevalláshoz?

Aki persze szeretne élni a lehetőséggel, a következőképpen teheti meg: ha a magánszemély a NAV által készített adóbevallási tervezetet szeretné megismerni, akkor két lehetőség közül választhat. Ha van ügyfélkapus regisztrációja, akkor a tervezetet 2017. március 15-től megnézheti az oldalon. Ha nincs ügyfélkapu, akkor postázást lehet kérni március 15-ig. Ezt az adózó megteheti:

  • SMS-ben a 06/70/717787-as számon az adóazonosító jel és a születési dátum megadásával,
  • a NAV honlapján elérhető nyomtatvány kitöltésével,
  • NAV ügyfélszolgálaton személyesen,
  • NAV telefonos tájékoztató rendszeren keresztül,
  • kötetlen formában megírt levélben,
  • március 15-e után igénylés már csak a NAV ügyfélszolgálatain nyújtható be.

Az igénylés alapján a tervezetet május 2-ig kapja meg az adózó. Ha egyetért a megküldött számokkal, akkor semmi további teendője nincs. Abban az esetben, ha nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, akkor módosíthatja azt ügyfélkapun az online felületen, vagy postán kapott tervezet esetében a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével.

Az adóbevallás tartalma

Nagyon sok tényező van ugyanakkor, amiről az adóhivatalnak nincs információja, de a bevallásnál fontos lehet. A családi kedvezményt, személyi kedvezményt, első házasok kedvezményét stb. év közben nem érvényesítők nem biztos, hogy jól járnak a NAV tervezetével. A lakáskiadó magánszemélyek sem tudják az adóhivatallal elkészíttetni a bevallásokat, ugyanígy az ingó és ingatlan vagyontárgyakat értékesítő adózók, vagy akár a külföldről jövedelmet szerzők.

Amikor az adózó megkapja a tervezetét, szakember közreműködése nélkül nem biztos hogy értelmezni tudja az adatokat és nem biztos, hogy tisztában van az esetlegesen igénybe vehető kedvezményekkel vagy költségelszámolási lehetőségekkel. Ez nem is várható el, hiszen a szabályok már rendkívül összetettek, így felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tudja eldönteni, hogy a tervezet a helyes adatokat tartalmazza vagy sem. Érthető az adóhatóság szándéka, hogy a bonyolult bevallást valamelyest egyszerűsíteni akarja, de ha maguk a szabályok bonyolultak, akkor az adózó mégiscsak akkor jár a legjobban ha szakember segítségét kéri egészen addig amíg maguk a szabályok nem lesznek közérthetőek.

Könnyű adóbevallás az Armada Bérprogrammal
Könnyű adóbevallás az Armada Bérprogrammal