Megosztás

Adócsomag 2018 gazdasági miniszter

2017.05.04.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden benyújtotta az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az általános indoklás szerint a változtatások adminisztráció csökkentést, versenyképesség növelést és gazdaságfehérítést szolgálnak. Ezen kívül számos jogtechnikai pontosítást és kiegészítést, valamint jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését is találunk a javaslatban. Nézzük sorban a fontosabb változásokat.

Szja

Jövőre csökkenhet a lakást kiadók adóterhe, az éves 1 millió forint feletti bérbeadásból származó jövedelemre nem kell majd megfizetni a 14%-os eho-t, a bérbeadás így csak a 15%-os szja-val adózik. A lakásukat rövid távra kiadók pedig már három lakásig vagy üdülőig választhatják a legegyszerűbb, ún. tételes átalányadózást, ami szobánként évi 38400 forint adóterhet jelent.

Igaz nem most került napvilágra, de jövőre nő a családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekes családoknál.

Tovább növekszik az adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke is. A foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 60, a következő 24 hónapban 40, majd az azt követő 12 hónapban a minimálbér 20 százalékára nő az adómentesen adható összeg.

Jövőre megszűnhet az adókiegyenlítés intézménye, helyette egy külön adminisztráció nélküli módszer szerepel a tervezetben.

Áfa

Folytatódik az áfa csökkentése. Jövőre a hal és az internet áfája lesz 5 százalékos mértékű.

KATA

A nappali tagozatos diákok jövőre nem minősülnek főállású kisadózónak, így havonta 50 ezer forint helyett 25 ezer forintot kell fizetniük.

A kata alanyiság mégsem szűnik meg a vállalkozás – az év utolsó napján fennálló – nettó módon számított 100 ezer forintot meghaladó adótartozása miatt, ha a megszüntető határozat jogerőre emelkedésének napjáig a tartozást az adózó megfizeti és ezt igazolja az adóhatóság felé.

ART

A NAV jövőre a honlapján teszi közzé azoknak az adózóknak a listáját, akik az áfa bevallási kötelezettségüket több mint két bevallási időszakon keresztül nem teljesítették.

Adatszolgáltatás

A vállalkozásoknak nem kell külön az önkormányzatoknál is bejelentkezniük, elegendő lesz a NAV-hoz történő bejelentkezés. Az adatokat az adóhatóság fogja továbbítani az önkormányzatoknak.

A cégeknek jövőre be kell jelenteniük a külföldi bankszámláikat.

Az alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozóknak is kötelező lesz pénzforgalmi számla nyitása.

Szinte a teljes vállalkozói kör fellélegezhet egy időre, a tételes adatszolgáltatási kötelezettség értékhatárának 1 millió forintról 100 ezer forintra történő leszállítását egy évvel kitolják. Az adatszolgáltatás az eredeti dátumtól önkéntes alapon működne, hogy elegendő “tesztidőszak” álljon a vállalkozások rendelkezésére.

Szocho

Ez a módosítás már tavaly ismertté vált, a szocho mértéke tovább csökken, 20 százalék lesz.

 

A fentieken kívül még számos változtatás életbe lép, a további részleteket a Parlament weboldalán olvashatjuk: (http://www.parlament.hu/irom40/15428/15428.pdf )