Megosztás

Adótraffipax - kiket fényképez?

Március óta működik az adóhatóság új intézménye, az adótraffipax. Az új intézkedéssel az adóhatóság tovább kívánja erősíteni a néhány éve célként kijelölt ügyfélközpontú, szolgáltató, megelőző, támogató jellegét.

Tállai András, a NAV vezetője szerint az operatív ellenőrzések ismertté tételével erősödni fog az adózók körében az önkéntes jogkövető magatartás. Az előre közzétett információknak elsősorban megelőző hatásuk lesz. Az adóhatóság szerint a korábban előre jelzett, többnyire szezonális ellenőrzési akciók során jelentősen csökkent a szabálytalanságok száma.

Hozzáférés az adótraffipaxhoz

Az adótraffipax a NAV honlapjának főoldaláról érhető el (a naptár alatt). Itt megyékre lebontva, az ellenőrzések céljait találhatjuk meg. Gyakori az online pénztárgépek szabályszerű használatára, a számla- illetve nyugtaadási kötelezettség teljesítésére, a foglalkoztatás szabályainak betartására és az áruk eredetének igazolására irányuló ellenőrzések. Az online pénztárgépek használatára újonnan kötelezetteket is kiemelten vizsgálják, illetve azokat a vállalkozásokat, akik a NAV korábbi telefonos megkeresésekor azt nyilatkozták, hogy online pénztárgép beüzemelése helyett kizárólag számlát állítanak ki az értékesítéseikről.

Kiket fényképez az adótraffipax?

A szezonalitás is erősen jelen van a közzétett ellenőrzésekben. Egyre több piacot, vendéglátó egységet vizsgálnak az adóhatóság munkatársai. Konkrét dátumokat és helységeket megnevezve kaphatunk elég pontos tájékoztatást a közelgő ellenőrzésekről.

A NAV vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az adótraffipaxon megadott helyszíneken és ellenőrzési célokon kívül is lesznek természetesen egyéb, a már korábban közzétett ellenőrzési irányelveknek megfelelő vizsgálatok.