Megosztás

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden benyújtott módosító csomagja sok adónemre kiterjed. Többek közt az Art.-ra, amelyben figyelemreméltó szemléletváltozás tanúi lehetünk, ha jövőre hatályba lép. A tárca szándéka ugyanis az, hogy az adóhivatal az eljárásai alatt vegye figyelembe, hogy az adózónak milyen a múltja, az adózási morálja. Különböző határidők és bírságolási szabályok lépnek életbe attól függően, hogy az adózó megbízhatónak minősül vagy sem.

A minősítés kizárólag a cégjegyzékbe bejegyzettekre és az áfa regisztráltakra fog vonatkozni. Ezt a minősítést először 2016 első negyedévét követően végzi a NAV, ezt követően pedig negyedévente felülvizsgálja a feltételek fennállását. Minősítésünket megtudhatjuk az ügyfélkapun keresztül, és ha nem értünk vele egyet, akkor kifogással élhetünk.

Nézzük most, hogy mik azok a kritériumok, jellemzők, amelyekkel rendelkeznünk kell, ha a megbízható adózó minősítést meg akarjuk kapni:

  • Legalább 3 éve folyamatosan kell működni, vagy legalább 3 éve áfa regisztráltnak kell minősülni

  • A tárgyévben és az azt megelőző 5 évben az adóhatóság az adóteljesítményünk 3%-át meghaladó adókülönbözetet

  • A tárgyévben és az azt megelőző 5 évben nem indított az adóhatóság végrehajtási eljárást cégünk ellen

  • A tárgyévben és az azt megelőző 5 évben nem álltunk csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás alatt

  • A vizsgált negyedév első napján nincs 500 ezer ft-ot meghaladó nettó adótartozásunk

  • A tárgyévben és az azt megelőző 5 évben nem álltunk adószám-felfüggesztés hatálya alatt a teljesítendő bevallási vagy adófizetési kötelezettség 365 napon túli mulasztása miatt (és ez a minősítés alatt sem áll fenn)

  • A tárgyévben és az azt megelőző 5 évben nem álltunk adószámtörlés hatálya alatt

  • A tárgyévet megelőző 2 évben kettőnél több alkalommal nem szabott ki ránk az adóhatóság mulasztási bírságot

  • A tárgyévben és az azt megelőző 5 évben nem álltunk fokozott adóhatósági felügyelet alatt

  • Nem minősülünk kockázatos adózónak.

Nos ha ezeknek a feltételeknek sikerült megfelelnünk, akkor érdemi előnyökhöz juthatunk az adóhatósági eljárások során. Ilyenkor a kiszabható mulasztási bírság és adóbírság felső határa az általános mérték 50%-a lesz. Ezen felül évente egyszer automatikusan 12 havi pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kaphatunk, amelyre elektronikus úton az adóhatóság ajánlatot küld majd. Ha a bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségünket elmulasztjuk vagy hibásan teljesítjük, akkor bírság kiszabása nélkül szólít majd fel erre az adóhatóság. További kedvezmények lépnek érvénybe 2017-től és 2018-tól. A megbízható adózók áfa kiutalási kérelmét ugyanis a tervek szerint az adóhatóság 2017-től 45, 2018-tól 30 napon belül teljesíteni fogja.