Megosztás

Bizonyára már minden könyveléssel, bérszámfejtéssel foglalkozó szakember megtapasztalta, hogy a 08-as bevallások feltöltésénél már nem működik az a feltöltési szisztéma, amit sokan alkalmaztak. Az ÁNYK rendszerben a kitöltött nyomtatványt ellenőrzés után megjelöltük beküldésre, majd beléptünk az ügyfélkapus felületre. A dokumentumfeltöltés menüpontra kattintva a kiválasztás gombbal tudtuk előhívni azokat a nyomtatványokat, amelyeket küldésre megjelöltünk. A feltöltés gombbal el is indult a nyomtatvány beküldése.
Ez a metódus december 9-e óta így már nem így működik. Ha ezt a feltöltési módszert választjuk, akkor a kiválasztott és beküldött nyomtatványok nem kerülnek át automatikusan az elküldött elemek közé, azt kézzel kell átmozgatni az elküldött mappába. A keretprogramban a dokumentum státusza is csak így fog megváltozni, ezért a feltöltésre felajánlott listából sem tűnnek el a már beküldött bevallások. Ez a módszer tehát a sok hibalehetőségre és a körülményes használatra való tekintettel már nem ajánlott.
Ez a változás annak köszönhető, hogy a Java alkalmazás kivezetésre került, a dokumentumfeltöltő szolgáltatás használatához nincs szükség a Java telepítésére és frissítésére. A bevallások feltöltésének egyszerűbb módja az, ha közvetlenül az ÁNYK programból indítjuk a küldést. A nyomtatvány küldésre jelölése után a “nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül” menüpont kiválasztásával felugrik az ügyfélkapu azonosítás ablak. Itt megadjuk a felhasználó nevünket és jelszavunkat és a beküldést máris elindíthatjuk.
Ha egyszerre több bevallást akarunk küldeni, arra is van lehetőség. Ekkor nem nyitunk meg nyomtatványt, hanem a keretprogramba belépve a “kapcsolat az Ügyfélkapuval” menüpontban a “nyomtatvány csoportos közvetlen beküldése” gombot választva a felkínált listából tudjuk kiválasztani a küldendő nyomtatványokat.
Ezeken a módszereken kívül az egyenként történő dokumentumfeltöltésre szolgáló egyszerűsített feltöltés változatlan formában továbbra is megmarad.