Megosztás

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy novemberi áfa csalás elleni konferencián jelentette be, hogy a kormány újabb gazdaságfehérítő intézkedéseket tervez. Az egyik ilyen intézkedés tulajdonképpen az online pénztárgépek használatának kiterjesztését jelentené. Ugyan már régóta lebegtetik a köztudatban ezt a kezdeményezést (sok fodrász kérdezi meg könyvelőjét arról, hogy „most akkor nekem kell?”), a bevezetés pontos idejét még nem lehet tudni. Az év elején már felmerült ez a téma, a nyáron Lázár János cáfolta, most Varga Mihály biztosra ígérte.

Az eddig bevezetett online kasszák a miniszter szerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. A rendszer 2014-es bevezetésével a múlt évben a több mint 300 milliárd forintos áfa bevétel emelkedésből – becslések szerint – legalább 180-190 milliárd forint ebből az intézkedésből adódik. Az új pénztárgépek tehát jelentős többletbevételt hozott a költségvetésnek.

A pénztárgépeket használók körét a 3/2013. NGM rendelet szabályozza, ebben megtalálhatjuk azokat a tevékenységeket, amelyek folytatása esetén a nyugta kibocsátási kötelezettséget pénztárgéppel kell teljesíteni. Emlékeztetőül ezek a következők:

  • a gyógyszertárak,

  • az egyes 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi, az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást), az 55.1-55.3 szerinti szálláshely – szolgáltatási, a 77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési és a 95.1 – 95.2 szerinti javítási tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve : a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet, a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme, az ipari – kivéve élelmiszeripari – tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja, a termelői borkimérés, az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében,

  • az egyes 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 46.2-46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek a kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.

A kormány elképzelései szerint a fenti kör kibővülne az autószervizekkel, a konditermekkel, a taxisokkal, a wellness szolgáltatókkal és a pénzváltókkal. A tényleges bevezetés időpontját még nem lehet tudni, azonban a miniszter ígérete szerint a vállalkozások elegendő időt fognak kapni a felkészülésre.