Megosztás

Az időszakos elszámolású – közkedvelt nevén folyamatos teljesítésű – ügyletek új számlázási szabályai már nem is annyira újak, hiszen a törvényalkotók ezúttal valóban elegendő időt hagytak a felkészülésre, ugyanis a módosításokat már 2014 végén kihirdették. Ez a rendelkezés a könyvviteli, könyvvizsgálói és adótanácsadói szolgáltatást nyújtóknak már 2015. július 1-jétől érvényben van, nekik ez már nem újdonság. A többi folyamatos teljesítésű, illetve időszaki elszámolású ügyletet számlázó gazdálkodónak 2016. január 1-jétől kell alkalmazni a megváltozott szabályokat.

E szabályt az áfa törvény 58.§-ban találjuk. A teljesítési idő pontos meghatározása az áfa bevallás és elszámolás miatt nagyon fontos. A főszabály nagyon egyszerű: az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontja az elszámolással érintett időszak utolsó napja.

Azonban – mint mindig – a főszabálytól való eltérés több esetben is megvalósul:

  • Az egyik eltérés, amikor a számla (vagy nyugta) kibocsátása és a kiegyenlítés esedékessége az elszámolással érintett időszak utolsó napját megelőzi. Ebben az esetben a teljesítés időpontja a számla kiállításának a dátuma.

  • A másik kivétel, ha a kiegyenlítés az elszámolási időszak utolsó napja után esedékes. Ilyenkor a teljesítés ideje az esedékesség időpontja, de legfeljebb az elszámolással érintett időszak utolsó napját követő hatvanadik nap.

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk néhány példát.

Januári könyvelési díjat

  • január 5-én számlázunk, január 15-ei fizetési határidővel: ebben az esetben az első kivétel érvényesül, a teljesítés időpontja január 15,

  • január 20-án számlázunk, január 31-ei fizetési határidővel: itt a főszabályt kell alkalmazni, a teljesítés az időszak utolsó napja lesz, azaz január 31-e,

  • január 31-én számlázunk, február 10-ei fizetési határidővel: itt a második kivétel szerint a teljesítés február 10 lesz,

  • február 2-án számlázunk február 10-ei fizetési esedékességgel: úgy, mint az előbbi példánál, a teljesítés ideje február 10,

  • február 2-án számlázunk, a fizetési határidő április 2: a második kivétel szerint itt a fizetési határidő meghaladja a hatvan napot, tehát a teljesítés az időszakot követő hatvanadik nap, azaz március 31.

  • ha netán a fizetési határidőnk a három hónapot is eléri, akkor előáll az az eset, hogy a pénzünket még meg sem kaptuk (és nem is követelhetjük), de az áfa tartalmat már be kell fizetni. Ezért érdemes lehet a szerződéseket ebből a nézőpontból is átnézni és módosításokat végrehajtani.

A példákból is látható, hogy a teljesítési idő meghatározását, tehát magát a számla kiállítását igencsak sikerült megbonyolítani. Azok a mikrovállalkozóknak, akiknek nincs rutinjuk a törvényszövegek értelmezésében, azt tudjuk tanácsolni, hogy számlázás előtt mindenképpen kérjék ki könyvelőjük véleményét.