Megosztás

Az áfa bevallást nem teljesítők NAV listája

2017.09.19

Már voltak NAV-listák

A NAV a honlapján rendszeresen közzétesz különféle adatokat meghatározott adózói csoportokról. Ezek többnyire segítik a tájékozódást az üzleti életben a partnerek között, befolásolhat egy-egy üzleti döntést és a gazdaság kifehérítését is szolgálhatják, mivel olyan adózók adatai kerülnek napvilágra, amelyek bizonyos jogszabálysértő magatartást tanusítanak.

Ilyen adatbázisok pl. a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listája, az adóhiányosok, végrehajtás alatt állók listája, a felfüggesztett vagy szankciós jelleggel törölt adószámosok listája, a bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztók listája. Van pozitív lista is, lekérdezhetjük hogy (leendő) üzleti partnerünk szerepel e a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

 

A NAV közzéteszi az áfa bevallást nem teljesítők listáját

Hamarosan azonban bővül a listák köre, ugyanis a NAV közzéteszi azoknak az adózóknak az adatait, akik az áfa bevallásukat több, mint két egymást követő, a rájuk irányadó bevallási időszakon keresztül nem nyújtották be. A bevallás gyakoriságát az Adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. Törvény 1. számú melléklete tartalmazza. Ha mégis bizonytalanok vagyunk benne lekérdezhetjük az ebev portálon, a törzsadatok között szerepel (évközi gyakoriság váltáskor ez nem feltétlenül megbízható adat).

A bevallási gyakoriságot több tényező is befolyásolja. Ezek alapján havi, negyedéves vagy éves bevallásra lehetünk kötelezettek ami ráadásul év közben változhat. Az új adóhatósági lista legkevésbé az éves bevallókat érinti érzékenyen, hiszen aki több mint két éve nem küldött bevallást, annak már jó eséllyel az adószáma is törölt vagy felfüggesztett állapotban van, így már szerepel egy másik adóhatósági “feketelistán” is.

Ezek a listák további támpontoknak adhatnak könyvelők és ügyvezetők számára, hogy mely cégekkel kockázatos üzleti viszony ápolása.

 

Egy cég két hónap alatt felkerülhet a listára

A havi bevallók azonban elég hamar – két hónap elteltével – felkerülhetnek a nem éppen előkelő listára. Könnyen kiküszöbölhető ez, hiszen ha elmulasztjuk a bevallást, a NAV pár napon belül elektronikus üzenetben értesít arról, hogy mikor kellett volna a bevallást teljesíteni és ebben az értesítésben igen rövid határidő kitűzésével felszólít a hiány pótlására. Ez igaz akkor is, ha év közben túlléptük a határértéket és megváltozik a bevallási kötelezettségünk gyakorisága. Tehát akinek nem a bevallás benyújtásának elkerülése a célja, hanem valamilyen oknál fogva elkerülte a határidő a figyelmét, annál fel sem merül hogy szerepeljen az újfajta listán.