Megosztás

A vállalkozási tevékenység elvégzéséhez élő- és holtmunka-ráfordításra van szükség. Ezek a ráfordítások a vállalkozó költségei, melyek különböző szempontok alapján csoportosíthatóak. Költségnemek alapján lehetnek anyagjellegű, személy jellegű ráfordítások, illetve értékcsökkenési leírás, ugyanakkor a részletesebb költséginformációk miatt a költségek elszámolhatók költséghelyenként és tevékenységek szerint is. Míg a költségnemek egyneműek, a költséghelyek és a tevékenységek költségei több költségnemből álló összetett költségek. Az elszámolhatóságának módja szerint beszélhetünk közvetett vagy közvetlen költségekről.
A kettős könyvvitelt vezető vállalkozás számára a számviteli törvény kötelezővé teszi a költségnemenkénti kimutatást, melynek elszámolása az 5. Költségnemek számlaosztályban történik. A 6. Költséghelyek és 7. Költségviselők számlaosztályok vezetését a törvény nem írja elő, de a vezető információk szélesebb körű biztosítását szolgálják.
Függetlenül attól, hogy milyen költségelszámolási rendszert szeretnénk használni, a könyvelő program mindegyik típusra biztosít lehetőséget. Kizárólag 5-ös számlaosztály, elsődleges 5-ös, másodlagos 6-os, 7-es vagy éppen elsődleges a 6-os, 7-es, másodlagos az 5-ös számlaosztály? A könyvelő program segítségével mindez könnyen nyilvántartható. Továbbá a tételek rögzítése során a könyvelő program csökkenti a hibázási lehetőséget is, mivel – bizonyos beállításoknak köszönhetően – csak a megfelelő főkönyvi számokra enged könyvelni.
Előfordulhat azonban, hogy egy vállalkozás 6-os, 7-es könyvelést nem használ, viszont költségeit szeretné megbontani és részletesebben nyilvántartani. A könyvelő program részeként ki lehet alakítani egy úgynevezett munkaszámrendszert, mellyel nyilvántarthatóak ezek az adatok. Számos megbontást létre lehet hozni, melyek több szint mélységig alábonthatóak.

A munkaszámok a bevételekhez és kiadásokhoz is hozzárendelhetőek, így a könyvelő program felhasználói számára megfelelő információkat biztosítanak az egyes üzemek, tevékenységek eredményességének vizsgálatához. A költségbontás azon vállalkozók számára is hatékony lehet, akik a könyvelő program használata során 6-os, 7-es számlaosztályokba is könyvelnek, de a még részletesebb információszolgáltatás érdekében az ide tartozó főkönyvi számokat tovább szeretnék bontani.
A könyvelő program segít abban, hogy az információkat minél szélesebb körben, a lehető legtöbb szempont alapján el lehessen érni, ezt a funkciót a különböző nyomtatványok biztosítják. A könyvelő program kialakításának köszönhetően a nyomtatványok sokféle paraméter alapján lekérhetőek, így könnyedén hozzájuthatunk a kívánt adatokhoz.

Győződjön meg róla a saját szemével! Jelentkezzen ingyenes távbemutatónkra itt!