Megosztás

NAV ellenőrzési irányelvek 2017-ben

A NAV közzétette a 2017-es évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit. Az ellenőrzések során a 2016-tól érvényes szemléletváltás továbbra is érvényesül. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrök ott kezdik meg a vizsgálódást, ahol a komplex kockázatelemzés feltételezhető szabályszegést mutat, így a véletlenszerű kiválasztás egyre kevésbé játszik szerepet. A NAV közleménye szerint az alkalmazott új filozófia nyomán javult az adózási fegyelem, és nőtt az ellenőrzések hatékonysága.

 

A hibák kijavítása

A viszonylag új szemlélet jegyében az ellenőrök az együttműködő, a szabályokat alapvetően szem előtt tartó, körültekintően eljáró gazdálkodókat a szankciók helyett inkább segítik a hiba kijavításában. Ez az új jogintézmény – a támogató eljárás – akkor indul, ha az ellenőrök az elemzések során feltárt kockázat elhárítására jó esélyt látnak. Ekkor tájékoztatják az adózót a mulasztásról, vagy hibáról és felhívják az önkéntes pótlásra, javításra vagy önellenőrzésre.

 

A NAV ellenőrzések fő célja 2017-ben

A 2017-es évben is a NAV ellenőrzések fő célja a gazdaság fehérítése, az adócsalások visszaszorítása, az önkéntes jogkövetés ösztönzése, ez által a tisztességes gazdálkodók piaci esélyeinek növelése. Kiemelt vizsgálati terület lesz idén az adózói életút vizsgálatán, az adózó főbb jellemzőin alapuló ellenőrzések. Revizorokra számíthatnak a székhelyszolgáltatóhoz bejelentett adózók, a gyakori illetékességváltók, cégtemetők, és a bevallások alapján nem működő, de a kontroll adatok alapján mégis tevékenységet folytató cégek.

Továbbra is kiemelt szerepet kap az ellenőrzések során a számlázási láncolatok feltárása, az EKÁER ellenőrzések és az online pénztárgép használatára újonnan kötelezettek köre. Hasonló figyelmet kapnak az online szolgáltatók, az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó adózók és az áfa kulcs-csökkentéssel érintett termékek, szolgáltatások.

Minden évben kiemelt ellenőrzési téma, így idén is az adóalap-módosító tételek, az igénybe vett adókedvezmények, és a transzferárak alkalmazása.

A foglalkoztatás ellenőrzése

A foglalkoztatással kapcsolatos adókötelezettségek teljesítése is minden évben visszatérő ellenőrzési szempont. Idén kiemelt fontosságú lesz a megemelt minimálbérek alkalmazásának, az új béren kívüli juttatásoknak az ellenőrzése. De revizorokra számíthatnak a munkaerő-kölcsönző cégek, valamint a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató adóalanyok is.

 

Tevékenységi körök ellenőrzésre kiemelve

Minden évben meghatároz az adóhivatal néhány olyan tevékenységi kört, amelyben működő gazdálkodók nagyobb eséllyel számíthatnak ellenőrzésre. Idén ezek a tevékenységi körök:

  • gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása, ide értve a használt gépjárművek kereskedelmét is
  • ingatlan bérbeadás, egyéb szálláshely szolgáltatás
  • személyszállítás
  • egyéb, máshova nem sorolható oktatás
  • csomagküldő internetes kiskereskedelem
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatások

 

Ügyvezetőknek, gazdasági igazgatóknak, könyvelőknek is közös érdeke, hogy a magyar vállalkozások minél jobban megfeleljenek a jogszabályoknak és nem csak azért, hogy a cégek simán menjenek át egy esetleges NAV ellenőrzésen.