Megosztás

A Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban közölte, hogy 2800 regisztrált mérlegképes könyvelőt törölnek a nyilvántartásból, és az erről szóló határozatok kézbesítését meg is kezdik.

Pankucsi Zoltán, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a tárca folyamatos ellenőrzéseinek köszönhetően egyre csökken a továbbképzési kötelezettségüket elmulasztó könyvelők száma. Szintén ezt a célt szolgálta a továbbképzési rendszer átalakítása és a két éve bevezetett, online elvégezhető továbbképzések rohamos terjedése. Ennek köszönhetően a könyvelők már akár az irodájukban, akár otthonukban is elvégezhetik a kötelező éves továbbképzésüket.

Hogy kötelezettségünket teljesíteni tudjuk és ne kerüljünk ki a nyilvántartásból, nézzük meg, mit is kell minden évben teljesítenünk.

A regisztrált könyvelőknek – ahhoz, hogy regisztrációjuk fennmaradjon – minden évben összesen legalább 16 kreditpontot kell összegyűjteniük. Az adott évben megszerzett többlet pontok nem vihetők át a következő évre. A 16 pontból legalább 8 pontot számvitel témakörből kell megszerezni. Ezen felül legalább 4 pontot azokból a szakterületre minősített speciális képzésekből kell összegyűjteni, amelyre regisztrációval rendelkezik a továbbképzésre kötelezett könyvelő. További 2 pont számítható be a továbbképzés teljesítésébe, ha az év során olyan szakmai szervezet tagja, ahol jogosult ezen szervezet által megrendezett konzultációkon, képzéseken, rendezvényeken részt venni. Legfeljebb 2 kredit kapható akkor, ha a könyvelő olyan szakmai kiadvány megvásárlását igazolja, amelyet kreditpontra minősítettek.

Napjainkban már szinte megszámolhatatlan mennyiségben vannak jelen a különböző, krediteket érő előadások, konzultációk és továbbképzések. Változatosak a témakörök, választhatunk az online vagy a tantermi előadások között, illetve sok szolgáltatónál az előadások archívumból is megtekinthetőek.

A lehetőségek közül csak ki kell választanunk a nekünk megfelelőt. Tegyük meg minden évben, ne kerüljünk ki a nyilvántartásból!